Watek całościowy, dla wszelkich naszych fotografii Księżyca pokazujących wygląd naszego satelity "dzień po dniu". Zawierający obrazy następujących po sobie faz całego cyklu lunacji (cała widoma tarcza Srebrnego Globu) lub pokazujący sporą część księżycowego terminatora. Zapraszam.
Zacznę zatem wątek od zdjęcia dzisiejszego Księżyca w wieku 7 godzin po ostatniej kwadrze. Wykorzystałem małe okno w chmurach, więc warunki były trudne. Sesja zdjęciowa nad ranem nie jest zajęciem zbyt komfortowym, ale ta faza cyklu lunacji jest jedną z moich ulubionych, stąd silna motywacja pomimo niesprzyjającej aury. Apeniny urzekały ornamentyką i brylantowym blaskiem jasno oświetlonych, wyniosłych szczytów, a terminator od równika na południe przepięknie wyrzeźbiony został światłocieniową koronką wokół wielu dużych kraterów, w tym: Ptolemaeusa, Alphonsusa, Arzachela, Purbacha, Regiomontanusa i Waltera. Wewnątrz Waltera, zapadający w tym miejscu zmierzch stwarzał urzekającą scenerię - resztki słonecznego blasku uciekały przez szczelinę w jego zachodnim obwałowaniu do Deslandresa, krateru po zachodniej stronie i gdyby dane mi było dłużej obserwować naszego satelitę, pewnie udałoby mi się zobaczyć zwężający się stożek światła wewnątrz Waltera, aż do postaci wąskiej wiązki reflektorowej, a potem całkowite zaciemnienie niecki krateru.
Refraktor achromatyczny SW90/900, Lumix G3, EQ-ATM. Registax6 (20/91 klatek).
Załączniki: |

xxKsiężyc 7h po IIIkw_20.06.2014r_SW90F900_LumixG3_70%....jpg [ 105.96 KiB | Przeglądany 8664 razy ]
|
_________________ MAK 150, ED80, refraktor TS 152/900, EQ3-2 ASI 120 MM CMOS (mono), Lumix G3 Celestron Outland LX 10x42, Bresser 8x56
|