Tegoroczna edycja Pikniku odbyła się pod hasłem "My i maszyny". Warszawski Oddział PTMA wraz ze Szkołą Podstawową w Zielonkach-Parceli zorganizował jedno ze stanowisk. Ze strony PTMA Warszawa aktywny udział wzięli: Janusz Wiland, Krzysztof Piasecki, Basia Żółtek, Diana Przedworska, Danusia Tomaszewska, Ryszard Pękalski i ja. Drużynę wspaniałych uczniów ze szkoły w Zielonce poprowadził Krzysztof Szcześniak (również członek naszego oddziału). Nazwisk wszystkich uczniów nie znam i nie podejmuję się próby ich wymienienia. Niemniej jednak jestem bardzo zbudowany ich zaangażowaniem. Nie tylko bardzo aktywnie wspierali nas na stanowisku, ale zbudowali dwie maszyny elektrostatyczne, które wzbudziły chyba największe zainteresowanie młodych gości Pikniku. Mieliśmy do dyspozycji FASTRONIKA wraz z małą galerią fotografii przygotowanych i prezentowanych przez naszego prezesa, Janusza Wilanda, tradycyjnie wykonywaliśmy wraz z dziećmi spektroskopy, była camera obscura, zegar słoneczny kolegi Krzysztofa Piaseckiego. Udało się nawet poobserwować naszą dzienną gwiazdę oraz... Księżyc. Przy pomocy ciężarków wykonanych z plastikowych pudełek, prezentowaliśmy różnicę w sile ciążenia na poszczególnych planetach układu słonecznego. Dołączam zdjęcia. Może ktoś chciałby dodać własne spostrzeżenia i uzupełnić relację, może wzbogacić własnym materiałem zdjęciowym - byłoby bardzo miło. Impreza, moim zdaniem bardzo udana, sądząc po uśmiechu widniejącym na twarzach naszych Gości, zwłaszcza tych najmłodszych. Poniżej prezentuję mój dorobek zdjęciowy.
Załączniki: |

IMG_8920.JPG [ 1.27 MiB | Przeglądany 2088 razy ]
|

IMG_8921.JPG [ 1.3 MiB | Przeglądany 2088 razy ]
|

IMG_8927.JPG [ 1.66 MiB | Przeglądany 2088 razy ]
|

IMG_8928.JPG [ 1.7 MiB | Przeglądany 2088 razy ]
|

IMG_8929.JPG [ 1.6 MiB | Przeglądany 2088 razy ]
|

IMG_8931.JPG [ 1.65 MiB | Przeglądany 2088 razy ]