W piątek 20 marca 2015 grupa PTMA wspólnie z pracownikami Centrum Astronomicznego im. Mikołaja Kopernika przeprowadziła na głównym tarasie Centrum Astronomicznego pokaz częściowego zaćmienia Słońca.
Ze strony PTMA pokazy prowadzili Piotr Misiak, Michał Ostaszewski i ja.
Odwiedzili nas również Hubert Ograbek, Lech Buczyński i Albert Wróblewski z tatą.
Piotr Misiak prowadził pokaz zaćmienia metodą projekcji na ekran przez nasz teleskop Oddziałowy.
Michał Ostaszewski prowadził pokaz przez swój teleskop metodą bezpośrednia z użyciem filtra oraz przez lornetkę (oczywiście również z użyciem filtra) .
Ja wykonywałam zdjęcia zaćmienia przez mój teleskop, prezentowałam FASTRONa-3s wraz z moimi zdjęciami głównych bohaterów dnia czyli Księżyca oraz Słońca, a także robiłam dokumentacją zdjęciową wydarzenia.
Odwiedziło nas sporo osób zainteresowanych tym pięknym zjawiskiem. Była całkiem pokaźna grupka młodzieży szkolnej, rodziców z dziećmi oraz miłośników podglądania tego co na niebie się dzieje. Pogoda była idealna, buźki obserwujących zaćmienie Słońca uśmiechnięte, dużo pozytywnych emocji w powietrzu, chęć do częstszego spoglądania na niebo u obserwujących zjawisko została zaszczepiona, jednym słowem impreza bardzo udana.
Dziękuję wszystkim kolegom z PTMA, którzy wzięli udział w wydarzeniu i tak ochoczo dzielili się swoją wiedzą i krzewili miłość do astronomii. Było super!