Rejestracja: 18 maja 2014, 22:11 Posty: 452 Oddział PTMA: Katowice
Poszukujemy redaktorów działu historycznego PTMA
Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii poszukuje chętnych redaktorów działu historycznego PTMA, który został utworzony pod adresem http://www.historia.ptma.pl Celem tego projektu jest zgromadzenie w jednym miejscu wszystkich informacji o całej historii nie tylko PTMA, ale również o całej historii astronomii w Polsce. Priorytetem jest jednak PTMA. Stworzona strona http://www.historia.ptma.pl jest zbudowana o moduł podobny do słynnej Wikipedii, w której każdy może edytować i modyfikować treść. My w odróżnieniu od Wiki, nie damy możliwości edycji dla każdego, tylko dla redaktorów, którzy się zgłoszą. Redaktorem może zostać każda osoba i członek PTMA, który jest zainteresowany tą tematyką i ma chęć wspólnej realizacji takiego projektu. Po oddziałach znajduje się zapewne dużo ciekawych materiałów, które warto zeskanować i udostępnić wszystkim. Widziałem takie materiały w kilku Oddziałach!
Prace archiwizacyjne w Krakowie na Miodowej będzie prowadzić Agnieszka Nowak, prezes Krakowskiego Oddziału PTMA. Materiały z Uranii są przenoszone systematycznie przeze mnie już od ponad miesiąca. Uzupełnione są już lata od 1921-1952 plus kilka chaotycznie. W tym miejscu dziękuje redaktorowi naczelnemu Uranii – Maciejowi Mikołajewskiemu oraz Krzysztofowi Czartowi za udostępnienie materiałów archiwalnych.
W przyszłości warto by było rozszerzyć dział o historię astronomii w Polsce, sylwetki wielki polskich astronomów, ciekawostki historyczne. Pamiętam też arcyciekawy cykl historycznych zaćmień na terenach Polski, autorstwa Marka Zawilskiego, który ukazywał się w Uranii wiele lat temu.
Rejestracja: 21 maja 2014, 11:28 Posty: 8 Oddział PTMA: Katowice, może będzie kiedyś znów Opole
Witam Jeśli byłyby potrzebne U-PA to mam całe roczniki od 1980 do 1990 roku i jeszcze trochę luźnych z lat siedemdziesiątych. Gdyby ktoś z was potrzebował to są do dyspozycji.
Rejestracja: 21 maja 2014, 11:28 Posty: 8 Oddział PTMA: Katowice, może będzie kiedyś znów Opole
całe roczniki mam oprawione i tu jest problem ze skanowaniem, jedynie te zeszyty z lat siedemdziesiątych to można ale mogę wypożyczyć. Teraz ( czyli 19-tego) będę jechać do Stężnicy to mogę zabrać ze sobą.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość